تاریخچه خط معلی

درباره خط معلی

خط معلی از نظر لغوی به دو معناست اول : برافراشته شده و بلندمرتبه و معنای دوم آن را می توان در این بیت ازدیوان شمس مولانا یافت:
خنک آن قماربازی که بباخت هرچه بودش
نه بماند هیچش الا هوس قمار دیگر

 

به این معنا که معلی در عربی یعنی آن قماربازی که در قمار عشق هرچه داشته باخته و باز هم هوس قمار در سرش است. مصداق بارز این را می توان در واژه ­ی کربلای معلی جست که حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) در قمار عشقی شرکت کردند که هوس عشق و عشقبازی ­اش با حضرت حق زبانزد همه آفاق شد.

معلی به لحاظ ظاهری، خطی است قائم به ذات و مجزا از تمام حروف اما به باطن تاثیر کهن ­ترین افق­های خوشنویسی بالاخص خط کوفی در آن مستتر است. معلی قابلیت­های نگارش در تمام سطوح خوشنویسی سنتی را از جمله سطرنویسی، چلیپانویسی، قطعه­ نویسی و کتابت را داراست. قابل ذکر است که پتانسیل­های بسیار وسیع در طراحی گرافیک و لوگوتایپ را می توان در این خط یافت و کاربردی کرد. معلی یک اتفاق است، یک اتفاق سنتی و ایرانی در عالم مدرن. استاد حمید عجمی این خط را در سال 1376 ابداع کردند که یک تحول عظیم در راستای خوشنویسی محسوب می شود.

هوالمعشوق

با نام او شروع میکنیم که تکیه بر غیر او ابلهی ست

چندی ست صورت جمال حضرت عشق برایمان جلوه نموده و همه انگشت بر دهان زیبایی را به نظاره نشستیم.

بر آن شدیم حیرت زدگان این راه در کنار هم جمع آئیم تا توانِ از کثرت به وحدت رسیدن را بیابیم، با هم، در کنار هم، از ابتدا تا انتها...

ایمان داریم دست خدا با جمعیت است و از قاعده ی لطف او انحراف اجتماع به دور.

عصر،عصر عجیبی است بین تمام ادوار، دستان خالیمان را به سوی اهل فضل و اهل دل دراز می کنیم.

باشد که یاریمان دهند، در ابتدای همه بعد از یاری جستن از خدا بر در انسان کامل میرویم.

باشد دست رد یه سینه مان نزنند که بعید است از وجود کاملشان.

نقطه الف

شما اینجا هستید: Home تاریخچه خطوط نو تاریخچه خط معلی